Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας με ΣΤΙΧΟΥΣ

Blog

Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας με ΣΤΙΧΟΥΣ

 

Μια ολόκληρη ζωή σχεδόν, χόρευε ''Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας''.

Ο καημός του ήταν να είχε αυτή η σπουδαία σύνθεση λόγια.

Με το παράπονο αυτό, ο στιχουργός Νίκος Νικολαΐδης βούτηξε την πένα του σε πατριωτικό μαύρο μελάνι, και με την φωνή της κόρης του, Άννη Νικολαΐδου, το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας απόκτησε πνοή.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε κατά αποκλειστικότητα μία φορά ζωντανά στην πλατεία της Νέας Καλλικράτειας στην Χαλκιδική, τον Ιούλιο του 2019, εκεί που η  Άννη εμφανίζεται τα καλοκαίρια κάθε βράδυ ως Street Performance. Ηχογραφήθηκε μέσω κινητού και χωρίς καμία επεξεργασία, με συνδυασμό παλαιοτέρων πλανών όπου χορεύει ο γέροντας, αποφασίστηκε να παρουσιαστεί δημόσια την 1η Οκτωβρίου.

Εύχονται να αγκαλιαστεί το μουσικό εγχείρημα και μην θεωρηθεί ιεροσυλία.

Απλά πραγματοποίησαν την επιθυμία του γέροντα. Προφανώς και των περισσοτέρων από εμάς.

Καλή σας ακρόαση και καλή σας θέαση!

(Η διασκευή δεν προορίζεται για εμπορικούς σκοπούς, ή σκοπούς που συνδέονται με οικονομικό κέρδος. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς)

Συνθέτης: Μάνος Λοΐζος

Διασκευή: Στιχουργός: Νίκος Νικολαΐδης

Ερμηνεία: Άννη Νικολαΐδου

Click here to watch the video on facebook.

 

''Το θρασύ ζεϊμπέκικο που δεν σήκωνε λόγια''

 

Περίληψη.

Το πιο διάσημο ζεϊμπέκικο της Ελλάδας είναι το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Το έγραψε ο αείμνηστος Μάνος Λοΐζος για να «ντύσει» μια από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, μιας ταινίας-σταθμός για το ελληνικό σινεμά.

Οι νότες του ακούγονται πρώτη φορά στο σπίτι του συνθέτη, παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού, με τον παλιό ρεμπέτη Γιώργο Μουφλουζέλη να παίζει τζουρά.

Το κομμάτι μένει χωρίς στίχους, αν και όπως έχει διηγηθεί ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Λοΐζος του ζήτησε να γράψει, όμως εκείνος ακούγοντας τη μουσική αρνήθηκε. «Αυτό το πράγμα δεν παίρνει λόγια, δεν υπάρχουν στίχοι να το υποστηρίξουν».

Πηγή: newsbeast

 

 

Εκτύπωση